Susret hrvatskih učitelja slovačkog jezika i lektorica iz Slovačke u Našicama

Drugi radni susret hrvatskih pedagoga slovačkog jezika u 2020. godini održan je u srijedu 26. kolovoza u Našicama u skladu s naputcima vezanim uz situaciju s COVID-19.

Susret je po prvi puta održan u prostorijama Slovačkog centra za kulturu Našice, gdje je učiteljima slovačkog jezika, koji djeluju u Hrvatskoj u osnovnim i srednjim školama – Ani Marošević, Boženki Dasović, Jeleni Dejanović, Vlatku Miksadu i Dominiku Rajačiću, uz prisustvo savjetnika za nastavu na jeziku i pismu slovačkog materinskog jezika Andrije Kurica, dobrodošlicu poželjela ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.

Uvodni dio susreta, kojeg su vodili Andrija Kuric i predsjednica aktiva učitelja Ana Marošević, bio je posvećen kratkoj analizi realizacije plana rada i financijskog izvještaja za 2020. godinu. Sudionici susreta nakon toga diskutirali su o novom školskom savjetniku, budući da se približilo vrijeme odlaska g. Kurica u mirovinu. Jednoglasno usvojeni prijedlog  učitelja bit će proslijeđen u daljnji postupak. Zatim je dogovorena priprema realizacije projekata do kraja godine, konkretno priprema zbirke proze i pjesama učenika koji uče slovački jezik u školama Kvapky XVI.

Nakon dnevnog reda učitelji su sudjelovali na edukativnom susretu na temu Didaktičke metode u učenju slovačkog jezika na daljinu, specifičnosti online nastave i uvođenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u podučavanje putem virtualnih razreda, koji su pripremile lektorice Sveučilišta Komenskog u Bratislavi Katarína Chlpíková i Katarína Nevrlová. U okviru neformalne diskusije učitelji su podijelili vlastita iskustva s online nastavom i obogatili se međusobno izmjenom izvora informacija i materijala koje koriste u pripremi nastavnog gradiva i savladavanju tehnoloških izazova.

Scroll to Top