Terensko istraživanje i radionice na temu dječjih igara u sklopu projekta MiSmo

Partner projekta Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanja uključenosti u multietničkom okruženju (u daljnjem tekstu MiSmo) za Hrvatsku je Slovački centar za kulturu Našice. Ova institucija identificirala je teme koje bi trebale biti obrađene u deset kratkih edukativnih filmova u okviru projekta. Cilj filmova je očuvati etnoidentifikacijske elemente u sredinama Slovaka koji žive izvan domovine, ali i pružiti informacije o pojedinim zajednicama i oblicima očuvanja slovaštva u tim zajednicama.

Nakon nekoliko projektnih sastanaka i verifikacija u drugim partnerskim zemljama, partner iz Hrvatske je kao najmanje istraženu temu identificirao tradicionalne dječje igre Slovaka u Hrvatskoj. Igre same po sebi mogle bi i danas biti zanimljiv izvor i motivacija za djecu iz slovačke manjinske sredine – čak i s naglaskom na djelovanje dječjih folklornih društava, koja se gotovo uopće ne bave temom dječjih igara vlastitih predaka. Dobivene informacije dovele su do pripreme i naknadne provedbe radionica na temu tradicijskih dječjih igara u slovačkim manjinskim sredinama u Hrvatskoj.

Radionice su održane 5. i 6. listopada 2023. Na njima su, uz djelatnice Slovačkog centra za kulturu Našice, sudjelovali i nositelji projekta iz Slovačke – vodeća nositeljica projekta MiSmo, etnologinja Zuzana Drugová i jamac stručne teme za hrvatskog partnera Martin Urban. Stručnjaci su proveli istraživanje u okruženju najstarije generacije Slovaka u Osijeku, Jelisavcu i Jurjevcu, istraživanjem su otkrili nekoliko rijetkih sačuvanih oblika tradicijskih dječjih igara i igračaka. Pronađeni podaci naknadno su provjereni u okruženju mlađih članova folklornih društava, koji su imali priliku upoznati tradicijske igre svojih predaka identificirane istraživanjem. Nakon završetka radionica uslijedila je provjera deset tema edukativnih filmova projekta MiSmo u obliku upitnika.

Previous slide
Next slide
Scroll to Top