3. Susret folklorista u Josipovcu Punitovačkom

Slovački centar za kulturu Našice u suradnji s Maticom slovačkom Josipovac od 6. do 8. listopada 2023. u Josipovcu Punitovačkom organizirao je trodnevnu kreativnu radionicu za folkloriste slovačkih udruga i ljubitelje slovačkog folklora.

Fokus radionice bio je na obradi autohtone građe dječjeg repertoara i građenju odnosa prema slovačkoj tradiciji vlastite sredine. Za potrebe radionice realizirano je istraživanje 5. i 6. listopada u sklopu projekta Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanje inkluzije u multietničkom okruženju – MySme. Istraživanje je realizirano u Osijeku, Jelisavcu i Jurjevcu Punitovačkom, a u suradnji nositelja projekta iz Slovačke, etnologinje Zuzane Drugove i plesnog pedagoga Martina Urbana s partnerom iz Hrvatske, Slovačkim centrom za kulturu Našice.

Edukativno-umjetnički projekt povezuje dječji scenski izričaj s dječjim narodnim umjetničkim izričajem predaka i razvija kompetencije polaznika radionice. Tijekom radionice tridesetak polaznika iz četiri matice slovačke upoznalo se s rezultatima provedenog istraživanja, metodologijom istraživanja, aplikacijom rezultata istraživanja u konkretna scenska djela, osnovama dramaturgije, koreografije i režije.

 Održavanjem radionice željelo se postići povećanje učinkovitosti i kvalitete izvođača na polju scenske prezentacije, povratak izvornom fenomenu autohtone kulture i jačanje nacionalne kulture povezivanjem mladih ljubitelja folklora i njegovih interpretatora s najstarijim nositeljima slovačke kulture u Hrvatskoj.

Voditelj radionice bio je mgr.art. Martin Urban, stručnjak iz Slovačke s dugogodišnjim iskustvom u radu s folklornim društvima i scenskom umjetnošću.

Previous slide
Next slide
Scroll to Top