13. Susret slovačkih donjozemskih učitelja

U Slovačkoj gimnaziji, osnovnoj školi, vrtiću i učilištu u Békéscsabi u Mađarskoj 13. i 14. listopada održan je 13. Susret slovačkih donjozemskih učitelja iz Mađarske, Rumunjske, Srbije i Hrvatske.

I ove godine prvog dana susreta dodijeljena je nagrada Samuela Tešedíka za zasluge na području slovačkog nacionalnog obrazovanja u inozemstvu dvjema učiteljicama iz Srbije i jednoj učiteljici iz Mađarske, dok su spomenice dodijeljene dvjema učiteljicama iz Rumunjske i jednoj učiteljici iz Mađarske.
Drugi dan Susreta donjozemskih učitelja bio je posvećen stručnim predavanjima na temu Očuvanje slovačkog jezika na Donjoj zemlji – mogućnosti i prepreke. 

U 180. obljetnici kodifikacije književnog slovačkog jezika postavilo se pitanje u kojoj mjeri promjenjivi društveni uvjeti u kontekstu s lokalnom zbiljom utječu na pomak slovačkoga jezika na Donjoj zemlji u položaj ugroženog jezika te kako nacionalna škola svojim aktivnostima može doprinijeti oživljavanju njegove uporabe.

Iz Hrvatske na danu temu predavanje je održala ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić s radom pod nazivom Položaj materinskog jezika nacionalne manjine u suvremenom društvu i mogućnosti njegova opstanka na primjeru Slovaka u Hrvatskoj, a događaju je prvi put prisustvovala i nova savjetnica za nastavu na slovačkom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj Jelena Dejanović.

Događaj su organizirali Nacionalna slovačka samouprava u Mađarskoj, Pedagoški metodički centar Slovaka u Mađarskoj (PMCSM) i Slovačka gimnazija, osnovna škola, vrtić i fakultet (SGOŠVŠU) u Békéscsabi uz potporu Ureda za iseljene Slovake, PMCSM i SGOŠVŠU u Mađarskoj.

Scroll to Top