Slovački centar za kulturu Našice dobitnik nagrade Agitō pro minoricā Slovacā

Dana 17. listopada održana je proslava 30. obljetnice osnutka Metodičkog centra Sveučilišta Mateja Bela za iseljene Slovake.

Metodički centar priprema edukativne sadržaje za iseljene Slovake u kojima sudjeluju učenici i učitelji, a na kojima je tijekom trideset godina sudjelovalo više od 13.500 pedagoga i učenika. I Slovaci iz Hrvatske sudjeluju u njihovim programima, posebice u Školi u prirodi i na edukacijama učitelja.

Ovaj centar aktivno sudjeluje i u europskim projektima, a Slovački centar za kulturu Našice po drugi put mu je jedan od partnera – jedan je projekt uspješno završen, a drugi je u fazi realizacije. U sklopu obilježavanja obljetnice održana je i konferencija pod nazivom Donjozemski Slováci kao tema društvenih znanosti u Slovačkoj. Iskorištena je prilika i predstavljen je zajednički projekt Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanja inkluzije u multietničkom okruženju u obliku tribine.

Povodom 30. obljetnice Metodičkog centra Sveučilišta Mateja Bela za iseljene Slovake, rektor SMB Vladimír Hiadlovský dodijelio je nagradu Agitō pro minoricā Slovacā ukupno 9 nagrađenim – sedam iz inozemstva i dvoje iz Slovačke te također 12 nagrada dugogodišnjim suradnicima.

Cijeli događaj održan je u Svečanoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bystrici. U nazočnosti uvaženih gostiju, stranih i domaćih suradnika Metodičkog centra SMB-a, nagradu Slovačkom centru za kulturu Našice kao i osobnu zahvalnicu preuzela je ravnateljica Sandra Kralj Vukšić.

Nagrada Agitō pro minoricā Slovacā dodijeljena je za sustavan rad u korist očuvanja slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, s naglaskom na odgoj mladih naraštaja, stručnu djelatnost, potporu kulturnim događanjima i aktivno sudjelovanje u projektima Metodičkog centra.

Budući da Slovački centar za kulturu Našice djeluje tek 12 godina, zasigurno je najmlađa institucija koja je dobila nagradu. A preuzimanje nagrade od strane rektora u društvu istaknutih iseljeničkih organizacija, te u nazočnosti predsjednika Ureda za iseljene Slovake Miloša Koterca, predstavnika sveučilišta i predstavnika iseljeničkih organizacija, govori da je Centar u inozemstvu, a posebno u Slovačkoj u provedbi obrazovnih programa etabliran kao ravnopravan partner sveučilištima ili njihovim odjelima.

Scroll to Top