Djeca za bolji svijet – prezentacija Slovačke

Na poziv voditelja udruge Djeca za bolji svijet Lea Petrova 19. studenog Veleposlanstvo republike Slovačke u Zagrebu u suradnji sa Slovačkim centrom za kulturu Našice u gradu Samoboru približilo je Slovačku u sklopu projekta “Otkrivamo svijet”. 

Oko 120 posjetitelja kroz prezentaciju zamjenika slovačke veleposlanice u Hrvatskoj Zdenka Galbavýja upoznalo se sa zanimljivostima Slovačke. Kvizom su provjerili stečeno znanje djece, a one pametne obradovali su malim poklonom. Slovački centar za kulturu Našice predstavio je projekt Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanja uključenosti u multietničkoj sredini – MiSmo. 

Djelatnice SCK-a Našice posjetitelje su upoznali i s tradicionalnim slovačkim plesovima karička i klobúkový, te ručnim radovima – izradom modrotiska i medenjaka. Uslijedilo je uvježbavanje vještina na radionicama u kojima su sudionici, uglavnom djeca prvog stupnja osnovne škole, oponašali izradu modrotiska utiskivanjem bijelih oblika na plavi krep papir i vlastitim rukama ukrašavali već pripremljene medenjake. Održana je i degustacija tradicionalnog slovačkog sira – sirnih niti, korbáčika i medenjaka.

Previous slide
Next slide
Scroll to Top