Festival znanosti – modrotlač

Festival znanosti održava se u Hrvatskoj od 2003. godine i za cilj ima približiti znanosti široj javnosti putem informiranja o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti i motivirati mlade ljude da istražuju i stječu nova znanja. Ove godine Festival je održan na zadanu temu „Boje“. U suradnji Slovačkog centra za kulturu Našice i OŠ kralj Tomislava Našice, ravnateljica Centra Sandra Kralj Vukšić i učiteljica slovačkog jezika Ana Marošević dogovorili su suradnju na zajedničkoj prezentaciji slovačke tehnike bojanja platna pod nazivom modrotlač (modrotisak) i tako pridonijeli predstavljanju slovačke kulture u navedenoj školi. K njima se pridružilo i Slovačko kulturno-umjetničko društvo „Franjo Strapač“ iz Našičkog Markovca s prezentacijom svojih nošnji koje su sačinjene od platna obojanog navedenom tehnikom.

Prezentacija, održana 12. travnja 2019., realizirana je u obliku radionice podijeljene u tri dijela. U prvome dijelu kustosica Centra Tatjana Seničanin pripremila je zanimljivu PPT prezentaciju o modrotisku, njegovom nastanku, uporabi i revitalizaciji. U drugom dijelu članice, plesačice navedenog folklornog društva Marija Djedović, Korina Budoš, Anela Mandić Rebeka Szabo predstavili su svoje nošnje izrađene od platna obojanog tehnikom modrotiska. U završnom dijelu djeca su se i sama okušala u stvaranju uzoraka modrotiska – na plavoj papirnatoj podlozi iscrtavali su narodne motive u bijeloj boji te tako stvarali unikatne radove. Oni spretniji načinili su i suknju od plavog krep papira koju su ukrasili žigovima s bijelim otiskom. Radionica je bila organizirana za dvije skupine, učenike i učenice 5. i 8. razreda koji su s jednakim interesom pratili predavanje i ispunjavali zadatke.

Ciljevi ove radionice su ispunjeni, jer je učenicima predstavljeno kulturno bogatstvo Slovačke. Sudionici su naučili tehniku modrotiska u jednostavnijem obliku, prenošenjem uzoraka na papir plavom i bijelom bojom, upoznali su se sa narodnim motivima korištenima pri ukrašavanju platna i aplicirali ih na odabrani papir ili tekstil.

Scroll to Top