Otvorenje izložbe Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka u Devinskom Novom Selu

Slovački centar za kulturu Našice u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice pripremio je izložbu pod nazivom Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka, koja je bila otvorena u suradnji s partnerskom organizacijom – Muzejom kulture Hrvata u Slovačkoj, i to u terminu od 7. ožujka do 30. travnja 2019. Otvorenje izložbe održano je 7. ožujka u prostorijama Muzeja kulture Hrvata u Slovačkoj u Devinskom Novom Selu.

Na svečanom otvorenju izložbe sudjelovali su ravnatelj Muzeja kulture Hrvata u Slovačkoj Mgr. Andrej Solár, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice prof. Silvija Lučevnjak, zaposlenice Centra, ravnateljica dr. sc. Sandra Kralj Vukšić i kustosica mag. Tatjana Seničanin, recenzent izložbe prof. PhDr. Ján Botík, Dr. Sc, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Ing. Radoslav Jankovič, predsjednik Ureda za iseljene Slovake JUDr. Ján Varšo, CSc. i veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj republici, nj. e. mr. sc. Aleksandar Heina, koji je otvorio izložbu. Izložbu su s 2 glazbene točke, skladbama Dore Pejačević, obogatili članovi Hrvatskoj kulturnog saveza u Slovačkoj.

Autorica Silvija Lučevnjak, kustosica i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, kroz 16 panela približila je fenomen iseljavanja Slovaka, koji su se približno od početka 18. stoljeća naseljavali na jugu nekadašnje Ugarske. Upravo kulturno-povijesni i politički kontekst iseljavanja Slovaka u okolicu Našica i potpora naseljavanja od strane plemićke obitelji Pejačević do ovog dijela Slavonije je centrom interesa već spomenute izložbe. Na uvodu su posjetiteljima na zanimljiv način bliže predstavljeni razlozi i vremensko razdoblje – tzv. valovi iseljavanja Slovaka u Hrvatsku, posebno do područja Našica.

Sljedeći dijelovi izložbe upoznaju posjetitelje s djelovanjem plemićke obitelji Pejačević i njihovom potporom, koju su pružili doseljenim Slovacima. Izložba na kraju otkriva i značajne obljetnice – 140 godina od osnivanja sela Markovac Našički i 130 godina od osnivanja sela Jelisavac. Izložba je opremljena trojezičnim katalogom na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku, s obzirom na to da je u planu predstaviti izložbu i među Hrvatima koji žive u Austriji i Mađarskoj, a posebno među gradišćanskim Hrvatima, ali naravno i među Slovacima u Hrvatskoj. Otvorenje izložbe održano je uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Slovačkoj.

Scroll to Top