Učenici OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice posjetili centar Slovaka u Hrvatskoj

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice iskoristili su posljednje sate Slovačkog jezika i kulture za posjet Slovačkog centra za kulturu Našice i Saveza Slovaka.

Kako bi obilježili uspješni završetak školske godine, učenici Slovačkog jezika i kulture iz Nove Bukovice i područne škole u Miljevcima u pratnji učitelja slovačkog jezika Dominika Rajačića i ravnateljice škole Larete Žubrinić posjetili su 15. lipnja Slovački centar za kulturu Našice gdje su im dobrodošlicu poželjele ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin. Ravnateljica Kralj Vukšić upoznala je drage goste s djelovanjem Centra, pogodnostima učenja slovačkog jezika, rezultatima projekta Erasmus +, Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije – JaSom (broj projekta: 2019 – 1 – SK01 – KA201 – 060682) a zatim im je prezentirala izložbu Značajni Hrvati u Slovačkoj, otvorenu prigodom 30. obljetnice Saveza Slovaka. Kustosica Seničanin s učenicima je odigrala kviz znanja iz vokabulara, a zatim su zajedno rješavali zadatke iz Dječjeg prozorčića, kutka za djecu u jedinom časopisu slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Prameň. Učenice iz Miljevaca, ujedno i članice Matice slovačke Miljevci, domaćinima su otpjevale pjesmu A ja taká dzivočka.

Nakon Centra učenici su posjetili i Savez Slovaka, gdje im je dobrodošlicu poželjela tajnica Branka Baksa sa suradnicama Antonelom Topolovec i Natalijom Murar. Tajnica Baksa upoznala je djecu s djelatnošću Saveza Slovaka i brojnim publikacijama te manifestacijama kroz koje se Savez trudi očuvati slovačku kulturu i običaje.


Na kraju posjeta učenici, učitelj i ravnateljica zahvalili su se djelatnicama Slovačkog centra za kulturu Našice na brizi o slovačkom školstvu, kao i na gostoprimstvu te se rastali uz dogovor da će susret ponoviti i u sljedećoj školskoj godini.

Scroll to Top