Među donjezemskim Slovacima u Bačkom Petrovcu na 57. Slovačkim narodnim svečanostima

Slovački centar za kulturu Našice s radošću je primio poziv predsjednika Prosvjetne komisije Matice slovačke u Srbiji Janka Havrana sudjelovati na 57. Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu. Prisutnost na svečanostima u Petrovcu iskoristila je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice u svrhu promocije Centra i uspostave suradnje s donjezemskim Slovacima i to kroz nekoliko konkretnih sastanaka:
Potpisan ugovor o suradnji s Muzejom vojvođanskih Slovaka. U svrhu suradnje s vojvođanskim Slovacima u muzeju vojvođanskih Slovaka u Bačkom Petrovcu potpisan je 11. kolovoza 2018. ugovor o suradnji između dvije slovačke institucije koje djeluju u Srbiji i Hrvatskoj. Ispred Muzeja vojvođanskih Slovaka ugovor je potpisala ravnateljica Anna Sečová Pintirová a za Slovački centar za kulturu Našice ravnateljica Sandra Kralj Vukšić. Tom prigodom dogovoreni su daljnji konkretni programi, kao npr. otvorenje aktualne autorske izložbe SKC Našice u Muzeju vojvođanskih Slovaka početkom 2019. godine.

Sudjelovanje na Susretu slovačkih donjezemskih učitelja. U okviru Slovačkih narodnih svečanosti tradicionalno je održan Susret slovačkih donjezemskih učitelja. Osim domaćih učitelja na susretu su sudjelovali i gosti iz inozemstva, i to iz Slovačke, Mađarske, Rumunjske i Hrvatske. Na temu ovogodišnjeg susreta Nastavni plan i manjinsko školstvo svaka država iznijela je po barem jedan rad, te smo tako imali priliku usporediti nastavne planove Slovaka iz susjednih država i inspirirati se prezentiranim iskustvima donjezemskih kolega.

Susret s predsjednikom Ureda za iseljene Slovake. Zbog izazova s kojima se susreće Slovački centra za kulturu Našice, oslovili smo predsjednika Ureda za iseljene Slovake Jána Varšu, koji je spremno i susretljivo prihvatio poziv za sastanak u Bačkom Petrovcu. U razgovoru s predsjednikom Varšom ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice iznijela je izvještaj vezan uz realizaciju projekata koje financira UZIS. Tijekom razgovora dotaknuli su se i pitanja načina financiranja režija i ostalih troškova, koji su neizbježni za normalan rad Slovačkog centra za kulturu Našice. U tome slučaju gospodin Varšo je u skladu s opsegom svojih mogućnosti ponudio savjetodavnu pomoć.

Nakon radnog dijela boravak u Bačkom Petrovcu završen je posjetom inspirativne galavečeri slovačkih folklornih društava s nazivom Čuvajmo korijenje našeg bitka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top