Aktiv učitelja slovačkog jezika u Radošu

Na početku školske godine 2018./2019. U subotu 22. rujna 2018. učitelji slovačkog jezika susreli su se na aktivu učitelja, koji je održan u Osnovnoj školi Julija Benešića u Radošu. Na uvodu susreta prisutnima se obratio potpredsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj i predsjednik Matice slovačke Radoš Zlatko Pucovski. Sudionike aktiva učitelja riječima dobrodošlice pozdravio je i ravnatelj škole prof. Miroslav Bošnjak a domaćinom susreta bila je tamošnja učiteljica Marija Pejak.
Savjetnik za nastavu na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine upoznao je prisutne sa značajnim promjenama u redovima učitelja – podučavanje u osnovnoj školi u Josipovcu i Jurjevcu preuzela je Boženka Dasović, u Višnjevcu Josip Kvasnovski a u Novoj Bukovici predaje Dominik Rajačić. U Zdencima se iz razloga nedovoljnog broja zainteresiranih podučavanje slovačkog jezika ne nastavlja.
Svatko od prisutnih učitelja je podnio izvještaj o radu i aktivnostima tijekom ljetnih praznika, s naglaskom na Školu u prirodi, o kojoj smo više saznali od učitelja koji su sudjelovali u projektu: Ana Marošević, Josip Kvasnovski i Vlatko Miksad.
Financijski izvještaj o projektima i stanju realizacije projekata financiranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ureda za iseljene Slovake podnijela je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.
Na susretu je dotaknuta tema kurikuluma slovačkog jezika i kulture te organizacije ovogodišnje Slovenčine moje, koja će se održati 10. studenog. Domaćin će biti Osnovna škola kralja Tomislava u suradnji s Maticom slovačkom Markovac.
Radni susret učiteljski kolektiv je iskoristio i za oproštaj s učiteljem Josipom Kvasnovskim koji odlazi u mirovinu, ali će i nadalje biti aktivan na nekoliko sati u OŠ Višnjevac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top