Međunarodni dan materinskog jezika u osnovnim školama u Našicama 20. 2., Josipovcu Punitovačkom 21. 2. i Jelisavcu 25. 2. 2019.

Od 2000. godine na dan 21. veljače iskazujemo ljubav prema svome jeziku. Taj datum odredio je UNESCO 1999. godine za Međunarodni dan materinskog jezika i od tada se obilježava po cijelome svijetu. Na taj dan osvješćujemo si važnost materinskog jezika i priznajemo vrijednost svih jezika svijeta. I Slovaci u Hrvatskoj prisjetili su se važnosti materinske riječi. Slovački centar za kulturu Našice prigodom obilježavanja Dana materinskog jezika i ove godine 20., 21. i 25. veljače pripremio je program za učenike, koji uče slovački jezik.

Zaposlenice Centra, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin u suradnji s učiteljicama slovačkog jezika Anom Marošević u OŠ kralja Tomislava u Našicama, Boženkom Dasović u OŠ „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom i Brankom Kandžera u OŠ Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu kroz kratko predavanje i radionicu obnovili su s učenicima znanje o slovačkom jeziku i njegovom kodifikatoru, a na kraju predavanja svoje znanje utvrdili su kvizom.

Zatim je održana radionica na temu zidnih kuharica, koje predstavljaju likovne i jezične zapise pripadnika slovačke nacionalne manjine te predstavljaju dio kulturne baštine. Na papirnatim predlošcima zidnih kuharica učenici su ispisivali prigodne tekstove na slovačkom jeziku, a zatim ih ukrašavali veselim bojama.

Scroll to Top