Nova predsjednica aktiva učitelja slovačkog jezika

I u ovoj godini jedna subota u veljači bila je rezervirana za aktiv učitelja slovačkog jezika i kulture, koji je održan 9. veljače u Osijeku. Na njemu je iznesen i prihvaćen izvještaj o radu, financijski izvještaj, realizacija planova i prijedlog projekata za 2019. godinu, kao i izvještaj s Koordinacijskog savjetovanja, kojeg je organizirala Sekcija za međunarodnu suradnju i vanjske poslove Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke republike 25. siječnja u Bratislavi.

Na susretu su sudjelovali učitelji Boženka Dasović, Jelena Dejanović, Branka Kandžera, Ana Marošević i Vlatko Miksad, savjetnik za nastavu na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine Andrija Kuric i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.

Ovaj susret bio je poseban iz dva razloga. Na njemu je prisustvovao načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Nandor Čapo. Tom prigodom informirao je učitelje o aktualnim događanjima u području obrazovanja te je ujedno odgovorio na njihova pitanja. Načelnik Čapo kao glavnu temu susreta istaknuo je aktualno pitanje izrade kurikuluma za slovački jezik model C, i to konkretno za prvi stupanj osnovnih škola, za drugi stupanj osnovnih škola te za srednje škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH ove godine priprema javni poziv i važno je pripremiti kompetentne osobe, koje će se prijaviti u stručne skupine za pripremu kurikuluma. Budući da se radi o dugotrajnom i odgovornom procesu, pretpostavka je da će konačan oblik tog dokumenta biti odobren 2020. godine.

U okviru susreta učitelja jednoglasno je za predsjednicu aktiva učitelja slovačkog jezika izabrana Ana Marošević, budući da je prijašnji predsjednik Josip Kvasnovski krajem prošle godine otišao u mirovinu.

Scroll to Top