Radni put u Slovačku

Svake godine krajem siječnja Sekcija za međunarodnu suradnju i vanjske poslove Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke republike organizira Koordinacijsko savjetovanje za područje obrazovanja Slovaka koji žive u inozemstvu. Na savjetovanju svake godine sudjeluju predstavnici slovačke nacionalne manjine iz Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Srbije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Na susretu 25. siječnja, kojim je koordinirao pročelnik Sekcije međunarodne suradnje i vanjskih poslova pri Ministarstvu školstva Slovačke Republike PhDr. Marek Moška, sudjelovali su i predstavnici iz Hrvatske, savjetnik za obrazovanje na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine Andrija Kuric te zaposlenice Slovačkog centra za kulturu Našice, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin. 

Osim izbora obrazovnih programa, koje su tom prigodom predstavile tri obrazovne institucije (Centar za daljnje obrazovanje Sveučilišta Komenskog u Bratislavi, Metodički centar i Pedagoški fakultet Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bystrici i Studia Academica Slovaca – centar za slovački kao strani jezik.), predstavnici iz Hrvatske iskoristili su put u Slovačku i za susret s predsjednikom Ureda za iseljene Slovake g. Jánom Varšom a zatim i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici NJ. E. Aleksandrom Heina, s kojima su diskutirali o realizaciji nadolazećih projekata Slovaka u RH.

Na veleposlanstvu RH u Bratislavi zaposlenice Centra primili su 24. siječnja veleposlanik RH u SR Aleksandar Heina i opunomoćena ministrica Ljerka Brdovčak. Susret se odvijao na temu međunarodnog projekta Centra i partnera Zavičajnog muzeja Našice, Muzeja kulture Hrvata u Slovačkoj i Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj. Ravnateljica Centra ukratko je iznijela plan realizacije projekta početkom ožujka a veleposlanik Heina izrazio je potporu konkretnim sudjelovanjem i uzimanjem projekta pod zaštitu. S g. Varšom predstavnici iz Hrvatske razgovarali su o projektima i sudjelovanju na programima u organizaciji Ureda iz područja kulture, obrazovanja i informiranja te su ga upoznali s planom aktivnosti, koje su Slovaci u Hrvatskoj pripremili u 2019. godini.

Scroll to Top