Otvorenje izložbe „Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka“ u Devínskoj Novoj Vsi

Dana 22. rujna 2017. u Muzeju kulture Hrvata u Slovačkoj u Devínskoj Novoj Vsi održano je otvorenje izložbe „Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka“, koju je pripremio Slovački centar za kulturu Našice. Radi se o prvoj autorskoj izložbi Slovačkog centra za kulturu Našice, koja je nastala i bila predstavljena 17. lipnja 2017. u Našicama prigodom 25. obljetnice Saveza Slovaka, a zatim i krajem kolovoza u Rijeci prigodom Dana slovačke kulture.
Radi se o prvoj konkretnoj suradnji između Slovačkog centra za kulturu Našice i Muzeja kulture Hrvata u Slovačkoj, koja je uspostavljena 27. listopada 2016. na Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bratislavi prigodom potpisivanja Memoranduma o suradnji navedenih institucija.
Izložbu u Devínskoj Novoj Vsi , nakon uvodnog govora autorica Tatjane Seničanin, kustosice i Sandre Kralj Vukšić, ravnateljice Centra, otvorio je Andrej Solár, zamjenik ravnateljice Muzeja kulture Hrvata u Slovačkoj. U okviru otvorenja posjetiteljima su predstavljene informacije o nastanku izložbe – od terenskog istraživanja, obrade informacija do zanimljivosti o samim kuharicama.
Otvorenju su prisustvovale i brojni zastupnici iz kulturnih krugova: Milana Sklabinska iz Ureda za iseljene Slovake, Štefan Martinković iz Matice slovačke, Jarmila Gerbocova iz Slovačkog narodnog muzeja, etnologinja Hana Hlôškova. Tom prigodom sklopljene su daljnje suradnje i mogućnosti gostovanja izložbe u Slovačkoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top