Aktiv učitelja u Osijeku

U prisutnosti Andrije Kurica, školskog nadzornika – savjetnika za izučavanje slovačkog jezika i Sandre Kralj Vukšić, ravnateljice Slovačkog centra za kulturu Našice, dana 30. rujna u Osijeku susrelo se 7 od 8 učitelja slovačkog jezika, koji djeluju u Hrvatskoj u osnovnim i srednjim školama – Branka Kandžera, Marija Pejak, Maja Kanđera, Jelena Dejanović, Ana Marošević, Vlatko Miksad i Josip Kvasnovski te vjeroučitelji Božena i Dušan Sajak.

Uvodni dio susreta, kojeg su vodili Andrija Kuric i Josip Kvasnovski, predsjednik aktiva, bio je posvećen stručnoj analizi realizacije plana rada, uz kojega je predočen i financijski izvještaj. Sudionici sastanka diskutirali su o realizaciji projekata planiranih u aktualnoj godini. Izvršeni i zaključeni projekti su Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko i projekt Potpora sudjelovanja pedagoga iz Hrvatske na obrazovnim događajima Republike Slovačke s potporom Ureda za iseljene Slovake, kao i projekti Škola u prirodi i Kvapky XIII s potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Za realizaciju su ostala još dva projekta: Seminar učitelja i Potpora sudjelovanja učenika iz Hrvatske na obrazovnim događanjima Republike Slovačke. Osim navedenog, za realizaciju je ostao događaj Slovenčina moja, koji će se s potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH održati 11. studenog u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu.

Jedna od točaka susreta bile su i informacije o novim pravilima vođenja dokumentacije i školskom kurikulumu, o čemu je prisutne informirao Andrija Kuric. Ujedno je obavijestio nazočne, da u školskoj godini 2017./2018. predmet slovački jezik i kultura u osnovnim školama pohađa 465 učenika, od čega su 64 prvašići, dok su srednjim školama u ovoj šk. god. Imamo 79 učenika. U okviru diskusije predloženo je da se organizira susret predstavnika slovačkih udruga i institucija našičkog kraja s ciljem iniciranja učenja slovačkog jezika u srednjoj školi u Našicama.

Ulazak u školsku godinu donio je promjene i među učiteljima. Slovački pedagoški kolektiv napustila je Boženka Dasović, koja je predavala u Iloku, što je rezultiralo daljnjim promjenama za dvoje učitelja, Maju Kanđera i Vlatka Miksada, čime je osiguran kvalitetan nastavak poduke slovačkog jezika bez prekida. Kraj susreta bio je usmjeren na prijedloge projekata za iduću godinu, u kojoj će se u Markovcu Našičkom održati 25. Slovenčina moja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top