Otvorenje izložbe Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka” 

U sklopu programa 25. obljetnice Saveza Slovaka u RH, u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice 17.6.2017. otvorena je izložba “Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka”. Sve nazočne pozdravili su ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak i predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, a izložbu je otvorio predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer. U ime Slovačkog centra za kulturu Našice koji je organizator izložbe, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić istaknula je kako su istraživanjem provedenim u suradnji s Maticama slovačkim u Hrvatskoj, evidentirane 303 zidne kuharice. Na 19 panela, na hrvatskom i slovačkom jeziku prezentiran je prikupljen i obrađen materijal. Izložba predstavlja dar Slovačkog centra za kulturu Našice i Matica slovačkih svom osnivaču – Savezu Slovaka za 25. obljetnicu.

Izložba prikazuje materijal prikupljen u jednogodišnjem etnografskom terenskom istraživanju ostvarenom u mjestima u kojima Slovaci u Hrvatskoj žive i djeluju u organizacijama osnovanim na etničkom načelu. Istraživanjem je obuhvaćeno 16 lokaliteta, a ukupno je evidentirano 303 zidne kuharice. Provedeno je u suradnji s maticama slovačkim u Hrvatskoj, koje su osigurale kontakt s kazivačima iz svojih sredina. U terenskom istraživanju primijenjene su metode upitnika i razgovora, dok je u obradi korištena metoda analize, odnosno etnološke kartografije i opis. Izložba predstavlja prikupljen, odnosno obrađen materijal te prikaz jednog od načina izražavanja etničkog identiteta. Obrađeni materijal ukazuje na izražavanje jednakosti unutar slovačke zajednice kao i integriranost kulture slovačke nacionalne manjine u hrvatski kulturni korpus. Prikupljen i obrađen materijal prezentiran je na 19 panela dvojezično, na hrvatskom i slovačkom jeziku, a tekstualni i ilustracijski prikazi dopunjeni su trodimenzionalnim predmetima.

Od sveukupnog broja kuharica u fond Slovačkog centra za kulturu upisano je 14 darovanih kuharica. Prigodom otvorenja izložbe uručene su zahvalnice svim darivateljima, a to su: Zoran Amidžić i Etelka Bakoška iz Zokovog Gaja, Alena Baliová iz Zagreba, Manda Buha iz Markovca Našičkog, Sandra Kralj Vukšić iz Osijeka, Anka Novak iz Jurjevca Punitovačkog i Ružica Vinčak iz Našica. Slovački centar za kulturu udijelio je zahvalnice i stručnim suradnicima Mariji Pepelko i Ľubici Blažencovoj, kao i pokroviteljima: Savezu Slovaka, Ministarstvu kulture RH, Savjetu za nacionalne manjine RH, Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Našice. Izložba je pripremljena povodom 25. rođendana Saveza Slovaka, i predstavlja poklon Slovačkog centra za kulturu Našice i Matica slovačkih svome osnivaču.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top