Proslava 25. obljetnice Saveza Slovaka u Hrvatskoj

Dana 17. 6. 2017. u Našicama je svečano obilježena 25. obljetnica Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj. Proslava je započela dočekom gostiju u prostorijama Saveza gdje su im dobrodošlicu poželjeli predsjednik Saveza Mirko Vavra i gradonačelnik Našica Josip Miletić. U gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica povodom 25. obljetnice Saveza Slovaka na kojoj je predsjednik Mirko Vavra istaknuo kako je Savez krovna organizacija 15 Matica slovačkih, okuplja slovačke udruge i pomaže u očuvanju i prezentiranju slovačke kulture, duhovnog i narodnog stvaralaštva te brine o kulturnom amaterizmu, manifestacijama, izdavaštvu i informiranju. 

Vrijednu 25. obljetnicu članovima Saveza Slovaka na prigodnoj su svečanosti čestitali: dogradonačelnik Našica Krešimir Žagar, dožupan Goran Ivanović, predsjednik Demokratskog Saveza Čeha i Slovaka u Rumunjskoj Miroslav Merka, potpredsjednik Matice slovačke u Srbiji Branislav Kulik, generalni konzul Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Igor Furdík, slovački veleposlanik u našoj zemlji Juraj Priputen, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i zastupnik za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek. Svi su oni istaknuli velik značaj Slovaka u RH u prijateljskim odnosima dviju zemalja Hrvatske i Slovačke, aktivan rad Saveza i njegovih članica, njihovo brižno čuvanje kulture, tradicije i jezika te izuzetno dobru suradnju. Nazočni su bili predstavnici slovačkih institucija, zatim predstavnici kulturnih i obrazovnih institucija te udruga, kao i pojedinci s kojima Savez i matice već dugi niz godine uspješno surađuju. 

Svečanost je svojim nastupom uveličala pjevačka skupina iz Josipovca Punitovačkog, a Savez Slovaka također je dodijelilo svoja priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udrugama. U sklopu proslave 25. obljetnice Saveza Slovaka, predstavljena je i fotomonografija “Naša Ruža procvjetala”. Osim toga, u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice otvorena je izložba “Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka”, u organizaciji Slovačkog kulturnog centra Našice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top