Posjet lektora iz Centra za daljnje obrazovanje Sveučilišta Komenskog u Bratislavi u okviru programa Erasmus+

Odjel za jezičnu i stručnu pripremu stranaca i iseljenih Slovaka Centra za daljnje obrazovanje Sveučilišta Komenski u Bratislavi (slov. UJOP) dobio je financijsku potporu za europski projekt pod nazivom Teorija nasuprot praksi u jezičnoj i stručnoj pripremi iseljenih Slovaka u okviru programa Erasmus+ u suradnji sa Slovačkim centrom za kulturu Našice.
Prioritetnim ciljem realiziranog posjeta lektora bila je potpora podizanju kvalitete obrazovanja u hrvatskim osnovnim i srednjim školama u kojima se uči slovački jezik u sredinama u kojima je prisutna slovačka nacionalna manjina i to kroz kontinuirano obrazovanje tamošnjih pedagoga. Nadovezuje se na dugoročnu tradiciju održavanja kontakata s udruženjima iseljenih Slovaka, koja podupiru razvoj kulture i obrazovanja pripadnika slovačke nacionalne manjine očuvanjem slovačkog jezika kao jednog od identifikatora etničke pripadnosti. Intencija dvogodišnjeg posjeta lektora iz UJOP-a su stručni susreti i obuke za učitelje koji podučavaju u navedenim sredinama. Projekt je usmjeren na primjenu modernih inovativnih metoda, praktičnih didaktičkih postupaka u nastavi i testiranja slovačkog jezika i stručnih predmeta uglavnom korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Neprekidan razvoj potreba na tržištu rada na nacionalnoj i međunarodnoj razini zahtijevaju podizanje kvalifikacijske razine pedagoških zaposlenika kao i stručnih djelatnika u području obrazovanja. Prenošenje teorijskih i praktičnih iskustava lektora jezične i stručne pripreme među pedagoge koji djeluju u području manjinskog obrazovanja u Slavoniji pridonijet će povećanju kvalitete i modernizaciji nastavnog procesa te razvoju međusobne međunarodne suradnje. Značajnim utjecajem nije samo razvoj ključnih i profesijskih kompetencija učitelja, već i stvaranje njihovog potencijala za buduće generacije potomaka iseljenih Slovaka.
Prvi posjet obrazovanja odraslih održale su od 8. do 11. studenog 2018. metodičarka jezične i stručne pripreme RNDr. Dana Krajčiová i metodičarka slovačkog jezika PhDr. Katarína Nevrlová. Metodičarke su prvo raspravljale o tijeku rada na projektu s ravnateljicom Slovačkog centra za kulturu Našice Sandrom Kralj Vukšić. Zajedno su posjetili OŠ u Josipovcu Punitovačkom i prikazali primjer, tj. održali po jedan nastavni sat slovačkog jezika u 5. i 6. razredu, gdje slovački jezik podučava učiteljica Boženka Dasović. Dana 10. studenog lektorice su sudjelovale i na literarno-recitacijsko-dramskoj smotri Slovenčina moja 2018, prigodom koje su se susrele s učiteljima slovačkog jezika iz cijele Hrvatske, savjetnikom za slovački jezik Andrijom Kuricom te brojnim predstavnicima slovačkih institucija, Saveza Slovaka i matica slovačkih, ali i ravnateljima škola u kojima se podučava slovački jezik.

Scroll to Top