25. Slovenčina moja

U Markovcu Našičkom 10. studenog održana je jubilarna, 25. smotra slovačkog literarnog, recitatorskog i dramskog stvaralaštva “Slovenčina moja”. Nakon intoniranja hrvatske i slovačke himne te pozdravnih govora domaćina i uglednih gostiju uslijedili su nastupi učenika koji uče slovački jezik u Markovcu, Jelisavcu, Višnjevcu, Novoj Bukovici, Osijeku, Iloku, Radošu, Jakšiću, Banovoj Jaruzi, Soljanima, Lipovljanima, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom. Međunarodnoj razini programa pridonio je nastup učenica OŠ Jána Čajáka iz Bačkog Petrovca.

Smotru su pratili brojni ugledni gosti, među kojima je bila konzulica u Veleposlanstvu Republike Slovačke u Zagrebu Linda Karašova koja je iskazala zadovoljstvo što se slovački jezik njeguje u Republici Hrvatskoj, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, savjetnik u Ministarstvu znanosti za slovački jezik i kulturu Andrej Kuric te predsjednik i tajnica Saveza Slovaka Mirko Vavra i Branka Baksa, ravnateljica i kustosica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić i Tatjana Seničanin te ravnateljica Osnovne škole kralja Tomislava Vlatka Zahirović. Smotru “Slovenčina moja” organizirali su Slovački centar za kulturu Našice, Osnovna škola kralja Tomislava i Matica slovačka Markovac Našički, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Saveza Slovaka i Ureda iseljenih Slovaka Republike Slovačke.

U okviru programa predstavljene su dvije publikacije – zbirka učeničkih radova Kvapky XIV koju je predstavio učitelj slovačkog jezika Josip Kvasnovski te publikacija izdana prigodom 25. obljetnice ove literarne smotre koju je predstavio savjetnik za slovački jezik Andrija Kuric. Ujedno su dodijeljena i priznanja učiteljima slovačkog jezika koji su zaslužni za očuvanje slovačkog jezika u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top