Stručni skup „Pišimo po slovački“

U petak 20. listopada u prostorijama Saveza Slovaka i Slovačkog centra za kulturu Našice održan je stručni susret pod nazivom „Pišimo po slovački“. Susret je organizirao Slovački centar za kulturu Našice prigodom Europskog dana jezika s ciljem očuvati i povisiti razinu poznavanja jezika slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na početku susreta, prisutnima se za dolazak zahvalila i pozdravila ravnateljica Centra Sandra kralj Vukšić, koja je na uvodu približila početke obilježavanja Europskog dana jezika. U ime pokrovitelja ovog susreta, Savjeta za nacionalne manjine RH, nazočnima se obratila članica Savjeta i tajnica Saveza Slovaka Branka Baksa. Predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra naglasio je važnost susreta u očuvanju i razvoju jezika slovačke nacionalne manjine u RH.

Susret je tematski bio usmjeren na pripremu reklamnih materijala i publikacija na slovačkom jeziku ili u dvojezičnom obliku. Sudionici stručnog skupa su tako iz prezentacije ravnateljice Centra doznali kako pripremiti privlačni plakat za program matica slovačkih i ostalih slovačkih udruga koje djeluju u RH, na što obratiti pažnju prilikom pripreme pozivnica i s kakvim problemima se mogu susresti prilikom pripreme dvojezičnih publikacija. Kustosica Centra Tatjana Seničanin putem PPT prezentacije prisutnima je približila proces nastanka kulturno-društvenog časopisa Slovaka u RH Prameň s primjerima pripreme tekstova i materijala. Uz navedene teme odvila se kratka diskusija sa zaključkom da je ovakve susrete potrebno organizirati redovito, što ćemo uvesti u plan rada i za iduću godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top