Terensko istraživanje brijačkog zanata među Slovacima u Hrvatskoj u Lipovljanima i Iloku

Zahvaljujući potpori Savjeta za nacionalne manjine, Slovački centar za kulturu Našice krajem 2018. godine nastavio je s projektom terenskog istraživanja brijačkog zanata u lokalnim zajednicama u kojima žive pripadnici slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Prvo prosinačko istraživanje odrađeno je u suradnji s Maticom slovačkom Lipovljani 14. prosinca. Sugovornici su bili Branko Vincent, dugogodišnji predsjednik lipovljanske Matice i Antun Juratovac, dugogodišnji „brico“ u selu, oba podrijetlom Slovaci.
Prema kazivanju, otac Branka Vincenta bio je izučeni brijač i do 1943. godine radio je u Lipovljanima, nakon čega je odveden u logor Jasenovac. Gospodin Branko se prisjetio očevih zanatskih rutina, brijačke radnje u kojoj je radio i dijela atmosfere toga razdoblja. Pobrojali su njih dvojica sve brijače majstore i šegrte koji su ovaj zanat obavljali u Lipovljanima unazad 60 i više godina. Tako je majstor brijač Antun Juratovac donio za ovu prigodu i svoj kompletan alat za šišanje i brijanje, te detaljno opisao i pokazao tehnike rada, prisjećajući se i nekih zgoda iz tog razdoblja. Na kraju je i Josip Krajči dao svoj iskustveni doprinos u posjeti brijača i frizera na lokalnoj razini.

Drugo terensko istraživanje održano je 20. prosinca u suradnji s Maticom slovačkom Ilok. Tom prigodom vrata svojeg već desetljećima zatvorenog brijačkog obrta djelatnicama SCK Našice otvorio je brijač Đuro Mihalčić. Prisjetio se obiteljskog života, svog privatnog i profesionalnog životnog puta ali i svojega pokojnog djeda Dušana, koje je djelovao u razdoblju kada je osim brijanja obavljao i uslugu vađenja zubi te puštanja krvi. Iz detaljnog opisa prostora, brijačkih alata i načina uređivanja kose ili brade/brkova bila je vidljiva emocionalna vezanost ovog umirovljenog brijača za njegov zanat. O svojim iskustvima i uspomenama na zadanu temu rado je govorila i Ružena Kozová, koja se udala u brijačku obitelj. Ruženin svekar Jozo bio je brijač, a kasnije je brijačnicu, u kojoj je i sama pomagala, preuzeo njezin suprug. U razgovoru je kao informator sudjelovao i Vlatko Mudroh koji je kao dijete išao u brijački salon obitelji Koza, koji se i danas nalazi s desne strane Slovačkog doma u Iloku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top