Festival znanosti u OŠ kralja Tomislava Našice

U Osnovnoj školi kralja Tomislava Našice 20. travnja 2018 održan je Festival znanosti popraćen bogatim programom – predavanjima, izložbama, radionicama i edukativnim igrama na temu Izumitelji. Projekt, koji se održao na državnoj razini, za cilj ima približiti učenicima znanost i potaknuti ih na učenje. Osim učitelja, u festivalu su sudjelovali i njihovi suradnici i gosti predavači, stoga su učenici mogli odabrati radionicu prema njihovim interesima.

Učiteljica slovačkog jezika Ana Marošević u suradnji sa zaposlenicama Slovačkog centra za kulturu Našice, ravnateljicom Sandrom Kralj Vukšić i kustosicom Tatjanom Seničanin, organizirala je predavanje i radionicu na temu Što su Slovaci dali svijetu – slovački izumitelji. Učenici su tako saznali više o poznatim Slovacima, kao što su Štefan Banič – izumitelj padobrana, Jozef Murgaš – pionir radiotelegrafije, Jozef Petzval – pionir u fotografiji, Ján Bahýľ – tvorac helikoptera, Jozef Karol Hell – značajni izumitelj rudarskih crpki, Aurel Stodola – izumitelj umjetne ruke, ujedno i učitelj Albertu Einsteinu, Ján Farkaš – autor bezalkoholnog pića Vinea, Štefan Klein i Juraj Vaculík – tvorci letećeg automobila, Ladislav Hudec – arhitekt prvog nebodera u Šangaju i mnogi drugi.

Nakon kratke prezentacije o slovačkim izumiteljima, učenici su u skupinama iskušali svoje vještine i sposobnosti. Jedna skupina je izrađivala male padobrane, druga leteće objekte, treća je izrađivala pogon na kompresirani zrak pomoću balona, četvrta je od kocaka gradila što veći neboder, peta skupina je igrala memory sa slikama izumitelja, a šesta je fotografirala uvećane slike kroz čašu vode. Najzanimljivija je pak bila radionica sokova, gdje su učenici birali sastojke i od voća, vode i šećera izrađivali napitke te im davali nazive. Voditeljice aktivnosti u sklopu slovačkog jezika na Festivalu znanosti, Sandra Kralj Vukšić, Tatjana Seničanin i Ana Marošević izrazili su zadovoljstvo velikim brojem sudionika kao i realiziranim programom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top