Stalna konferencija 2018 u Bratislavi

U terminu od 27. do 28. listopada 2018. Ured za iseljene Slovake (UZIS) organizirao je 13. Stalnu konferenciju i to na temu Generacijski izazovi prilikom jačanja nacionalne svijesti Slovaka u inozemstvu. Među stotinu sudionika bili su prisutni i predstavnici Slovaka u Hrvatskoj – predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra i tajnica Branka Baksa, kao i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.
Kao uvod konferenciji, organizator je isplanirao sjednicu Pripremnog odbora Komisije za kulturu UZIS, koja je održana dan prije konferencije 25. listopada. Komisija za kulturu ove godine je proširena brojem predstavnika slovačkih organizacija u inozemstvu, koji su se prijavili na Stalnu konferenciju Republika Slovačka i Slovaci u inozemstvu 2018. Rezultati zasjedanja bili su uvršteni u zaključke konferencije.
U petak 26. listopada svečano je započela konferencija govorom predsjednika UZIS Jána Varša o obilježavanju 25. godišnjice samostalnosti Republike Slovačke i 100. godišnjice nastanka Čehoslovačke republike. Sudionicima konferencije, delegatima kulturnih i obrazovnih institucija, organizacija i udruga iz 20 zemalja svijeta obratio se državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova RS František Ružička, predsjednik Odbora Nacionalnog savjeta RS za obranu i sigurnost Anton Hrnko, državna tajnica Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Oľga Nachtmannová, predsjednik Svjetskog udruženja Slovaka u inozemstvu Vladimír Skalský i predsjednik Matice slovačke Marián Gešper.
Delegati i zastupnici iseljenih Slovaka imali su mogućnost u radnom dijelu konferencije čuti izlaganje predsjednika UZIS Jána Varša te na desetke drugih izlaganja delegata iz zemalja u kojima žive Slovaci. Među njima je bila i Sandra Kralj Vukšić iz Hrvatske s izlaganjem na temu Aktualne mogućnosti/načini jačanja nacionalne svijesti Slovaka u Hrvatskoj u hrvatskom školskom sistemu. U večernjim satima sudionike konferencije primio je u Palugyayovoj palači Ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčák.
Program konferencije nastavio se u subotu izlaganjem delegata, sudionika i gostiju nakon čega je uslijedila diskusija.
Tijekom drugog dana konferencije predstavljen je 3. godišnjak Slovačkog svjetskog kalendara u kojemu su ovoga puta uvrštena čak 4 teksta o Slovacima u Hrvatskoj. O Kulturnom potencijalu Slovaka u Hrvatskoj pisali su autori Jaroslav Čukan i Boris Michalik. Tatjana Seničanin čitateljima je približila 25. godišnjicu Saveza Slovaka u Hrvatskoj. Ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice sudjelovala je s temom o izložbenoj djelatnosti Centra u 2017. i 2018. godini, a o 18. danima slovačke kulture u Rijeci pisao je Miroslav Streharski.
Prije završnog obraćanja predsjednika UZIS, delegati su prihvatili zaključke konferencije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top